4 Ekim 2022

Yazar: Diyetisyen Buse Sepin

Sağlıklı Kilo Almak

Diyet denilince genelde akla ilk gelen şey kilo vermek oluyor fakat kilo alma konusunda da sorun yaşayan çok fazla birey var. Eğer siz de onlardan biriyseniz ve şuan yazımı okuyorsanız yalnız olmadığınızı unutmayın. Eğer gerekli adımları doğru bir şekilde uygularsanız sağlıklı kilonuza ulaşacaksınız. Gelin bu adımlar neler sizler için anlatayım..

Öncelikle ilk adım olarak kilo almanıza engel olan bir sağlık sorununuzun olup olmadığını anlamamız gerekiyor. Bu sorunlar genetik olabilir, tiroid bezlerinizin olması gereken şekilde çalışmamasından kaynaklı dengesiz hormon salınımınızla ilgili olabilir, stres, yeme bozukluğu, aşırı fiziksel aktivite durumları olabilir.  Bu sorunların olup olmadığını saptamak için mutlaka iç hastalıkları ya da endokrinoloji uzmanıyla sonrasında da diyetisyenle görüşmenizi tavsiye ediyorum.

Kilo alma konusu her ne kadar basit görünse de yaşayanların oldukça zorlandığı ve hata yapma ihtimallerinin çok olduğu bir süreçtir. Özellikle internette yayılan bilgisiz, uzman olmayan kişiler tarafından verilen önerilere uymak oldukça tehlikeli.

Kilo almak için yiyebildiğiniz kadar mantı, çikolata, abur-cubur, pizza gibi yiyeceklere başvurmanız istemediğimiz bir durum. Belki bunları tüketerek kilo alabilirsiniz fakat sonrasında daha büyük sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmanız çok büyük bir ihtimal.

  • Hacmi küçük, kalorisi bol besinleri tüketmeniz sizlere kolaylık sağlayacaktır. Böylelikle normalde yediğinizden daha fazla kalorili besin tüketebilirsiniz. Bu besinlere örnek olarak kuru yemişler, kuru meyveler, bal, reçel, pekmez verilebilir.
  • Günde 1 avuç kuru yemiş tüketmeyi alışkanlık haline getirin. ( Ceviz,fındık, fıstık, kaju, kabak çekirdeği..)
  • Karbonhidrat tüketirken rafine olanları değil komleks karbonhidratları tercih edin. Şeker ve şeker içeren gıdalar, beyaz un ve ürünleri, mısır (glikoz) şurubu içeren besinlerden uzak durun. Tam tahıllı un ve ürünlerini, kuru baklagilleri tercih edin.
  • Kilo almak isteyen kişileri en çok zorlayan faktörlerden bir tanesi sabah kahvaltı alışkanlığının olmaması. Sabahları kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirin. Dolu bir öğün yapamıyorsanız bile 1 tatlı kaşığı bal, reçel veya pekmezi, yumurtayı, kefir veya sütü tüketmeye özen gösterin.
  • Kahvaltıda çay yerine taze sıkılmış meyve suyu tercih edin: Taze sıkılmış meyve suları vitamin deposudur; bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olur. 1 büyük bardak taze sıkılmış meyve suyunun kalori içeriği 3-5 porsiyon meyveye denk gelmektedir.
  • Günün geri kalanında besin tüketebilmeniz için daha fazla zaman kalması amacıyla erken saatte uyanıp kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirin.
  • Tek seferde çok fazla yemek tüketmek zorunda kalmamanız için bol ara öğünler ekleyin. Bu ara öğünde içerisini chia tohumu, kuru yemişler, yulaf, meyve gibi besinlerle doldurduğunuz yoğurtlu-sütlü kaseler hazırlayabilirsiniz.
  • Salatalarınızı zenginleştirin: Salata gerekli posa alımını ve vitamin-mineral alımına katkı sağlar. Salatalarınızın içine ceviz, zeytinyağı, peynir, zeytin ve haşlanmış yumurta ilave edin.
  • Baharatlar ve bazı soslar salçalı yemekler iştah açar. Yemeklerinizde bunları kullanmanızda fayda var.
  • Yemeklerin yanında içecek tüketmek bu içecekleri yemekten sonraya saklayın ki midenizde yer tutarak besinlerinizden kısmanıza sebep olmasınlar. Bu içeceklere su bile dahil! :)
  • Süt ve süt ürünlerinizi tam yağlı tercih edin. (Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, tam yağlı peynir..)
  • Her tedavi gibi beslenme tedavilerinin de kişiye özel olduğunu unutmayın. Mutlaka diyetisyen kontrolünde ilerleyin. Beslenmenin yanında destek ürünlere veya destek medikal tedavilere ihtiyacınız olabileceğini unutmayın.

Bültene Abone Ol

Fit tarifler ve yazılarımızdan haberdar olmak için bültene abone olun