24 Ağustos 2022

Yazar: Diyetisyen Buse Sepin

Hiperkalemi Beslenme Tedavisi

Hiperkalemi Nedir?

Hiperkalemi kanda potasyum iyonunun miktarının artması durumudur. Hiperkaleminin bir diğer adı da hiperpotasemidir. Potasyumun kandaki normal değeri 3,5 – 5,5 mEq/L’dir.

Potasyum vücudumuz için çok önemli bir elementtir. Potasyumun vücudumuzda bulunması sıkı bir denge halindedir. Bu dengenin bozulması sonucunda ise vücudumuzda hayati olabilecek bozukluklar ortaya çıkacaktır.

Potasyumun vücudumuz için çok önemli görevleri bulunmaktadır. Potasyumun hücrelerimizde mesaj iletimi, sıvı ve madde girişi gibi görevleri vardır.

Potasyum sinirlerde mesaj iletiminde de görev alır. Potasyum kaslarımızda bulunup kaslarımızın sağlıklı bir yapıda bulunmasını sağlar, özellikle de kalp kası için bu özellik hayatidir.

Potasyumun büyük kısmı hücrelerimizin içinde bulunur. Vücudumuzdaki potasyumun %99 – 98’lik kısmı bu şekildedir. Potasyum hücre içinden hücre dışına yani kan dokuya geçmesi sonucunda vücuttaki bazı dengeler bozulur ve kişide belirtiler ortaya çıkar.

 Hiperkalemi Beslenme Tedavisi

Potasyum bakımından düşük besinler elma, ananas, kiraz, kuşkonmaz, salatalık, turp tüketilebilir fakat muz, kuru kayısı ve kuru erik, fındık, fıstık, badem gibi kabuklu kuruyemişler, potasyum içeriği en yüksek yiyeceklerdendir. Bunların tüketiminde özellikle çok dikkatli olun ve mümkünse hiç tüketmemeye çalışın. Ayrıca bunlarla hazırlanan kek ve kurabiye gibi yiyecekleri de tüketirken potasyum içerdiklerini unutmayın.

Potasyum düzeylerini düşük tutmanın en zor yanı, hemen hemen tüm canlı organizmalarda bulunmasıdır. Yani, tüm meyveler, sebzeler ve kabuklu kuruyemişler potasyum içerir, elbette içeriklerinde farklılıklar vardır. Örneğin, makarna ve beyaz pirinçteki potasyum miktarı özellikle düşüktür. Ancak potasyumdan tamamen kaçamazsınız; burada püf noktası yemeklerinizi nasıl hazırladığınızdır.

Pişirme tekniğinizi değiştirerek besinlerdeki potasyumun seviyesini düşürebilirsiniz. Bunun için önce sebzeleri dilimleyip en az 2 saat suda bekletin. Uzun süre bekletilecekse suyunu 4 saatte bir değiştirin. Sonra suyu döküp ılık suda yıkanan sebzelerin üzerine sebzelerin 5 katı yeni su ilave edin ve su, sebzelerin seviyesine ulaşana kadar pişirmeye devam edin. Kalan pişirme suyunu çorba vb. için kullanmayın.

Düşük potasyum içeren besinler

Elma (elma suyu ve elma sosu)

Böğürtlen

Yaban Mersini

Kızılcık

Limon

Üzüm

Şeftali

Armut

Ananas

Ahududu

Çilek

Karpuz

Brokoli (çiğ veya dondurulmuş)

Lahana

Havuç (pişmiş)

Karnabahar

Pırasa

Mısır

Salatalık

Patlıcan

Taze fasulye veya yer fasulyesi

Lahana

Marul

Soğan

Bezelye (yeşil)

Biber

Turp

Sarı kabak ve dolmalık kabak

Pirinç

POTASYUM

Bültene Abone Ol

Fit tarifler ve yazılarımızdan haberdar olmak için bültene abone olun