20 Nisan 2022

Yazar: Diyetisyen Buse Sepin

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet geçmişten günümüze epilepsi cerrahisinin uygun olmadığı ve geleneksel antikonvülzan tedavinin başarısız olduğu hastalarda uygulanan bir yöntemdir.

Ketojenik Diyet, yüksek yağ, düşük karbonhidrat, yeterli protein içeren, 1920’ lerden beri kontrol edilemeyen nöbetlere alternatif bir tedavi olarak öne sürülen ve kullanılan bir beslenme tedavisidir. Ketojenik Diyet’in çocuk ve yetişkinlerde tedavisi zor olan epilepsilerde yeni antiepileptik ilaçlarla birlikte (belki daha çok) güvenilir ve etkili alternatif bir tedavi olduğu görüşü yaygınlaşmıştır.

Fakat son zamanlarda kilo vermek isteyen bireyler herhangi bir uzmana danışmadan kendi başlarına Ketojenik Diyet’i uygulamaya çalışmaktadır. Bu durum sağlık açısından bir tehidittir.

Ketojenik Diyet’in hedefi bir ketoz durumu oluşturmaktır. Ketozis, yetersiz karbonhidrat kullanımı nedeniyle aşırı yağ parçalanmasının bir sonucu olarak keton oluşumu ve birikimidir. Temel olarak, vücut, glikozun ana yakıt kaynağı olarak keton ürünlerinin (KB) kullanılmasına sebep olur.

 

Ketojenik Diyet’i anlamak için, bazı temel hususların anlaşılması gerekir:

• Vücut, normal bir diyette adenozin trifosfat (ATP) üretimi için glikoz kullanır.

• Açlık durumunda, vücut yağ depolarını yağ asidi oksidasyonu ile kullanmaya karar verir. Yağ asidi oksidasyonu, ATP üretimi için alternatif bir yakıt kaynağı olarak kullanılan Keton ürünleri üretir.

• Ketojenik Diyet, karbonhidrat alımını azaltarak bu “açlık modunu” taklit eder. Metabolik fonksiyondaki bu değişiklik, çeşitli aşağı akış etkilerine neden olur (3).

Ayrıca sağlık alanında özellikle bazı rahatsızlıklarla savaşmada da katkıları kanıtlanmış olsa da çocuklarda ve yetişkinlerde uzun süre uygulaması sakıncalı olabilecek bir diyet türüdür. Çünkü  uygulanması durumunda Ketojenik Diyet sıkıca kontrol edilmeli, her hasta için özel olarak hesaplanmalıdır. Diyet mutlaka bir doktor ve diyetisyen gözetiminde yan etkileri izlenerek sürdürülmelidir.

Lütfen herhangi bir diyet modelini sırf popüler veya çevrenizden birisinin zayıflamasına sebep olduğu için uzmana danışmadan kendinize uygulamayınız. Belki kilo verebilirsiniz fakat karşılığında sağlığınızı kaybedersiniz.

Unutmayın sağlığınız, tartıda gördüğünüz rakamlardan daha önemli..

Bültene Abone Ol

Fit tarifler ve yazılarımızdan haberdar olmak için bültene abone olun